Της Εύας Καπελλάκη-Κοντού*
Το θέατρο είναι απαραίτητο, είναι οξυγόνο για όσους το αγαπούν. Είναι μια διέξοδος από την πεζή και δύσκολη πραγματικότητα. Είναι μαγεία. Είναι το άνοιγμα πολλών καινούριων κόσμων μπροστά στα μάτια σου. Τροφή για σκέψη. Διασκέδαση, συγκίνηση. Μιλά στους ανθρώπους για τη ζωή, τους προκαλεί, τους δίνει τη δυνατότητα να οραματιστούν άλλες πραγματικότητες. Το θέατρο, σύμφωνα με τον Όσκαρ Γουάιλντ, ή κατ’ άλλους με τον Θόρντον Γουάιλντερ, είναι «η σπουδαιότερη μορφή τέχνης, ο πιο άμεσος τρόπος με τον οποίο δύο άνθρωποι μπορεί να μοιραστούν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».
Τον συνάντησα σε ένα διάλειμμα μεταξύ των προβών που κάνει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Γιάννης Πανταγιάς με την ομάδα του και μιλήσαμε για το έργο.
Πάντα με το χαμόγελο της ψυχής στα χείλη και στην όψη ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιάννης Πανταγιάς, θέλησε να κουβεντιάσουμε για την παράσταση...
Από πολύ μικρός είχε εντός του δρομολογήσει το όνειρό του να γίνει ηθοποιός! Πολύ και σκληρή δουλειά χρόνια ολόκληρα, αφοσιωμένος στην Τέχνη του χωρίς κομπασμούς και αιθεροβάμονες πτήσεις...
Όμως πριν ο λόγος γεμίσει με φως και εικόνες αγαπημένοι μου αναγνώστες θα σας γνωρίσω τον καλεσμένο μου καλλιτέχνη Γιάννη Πανταγιά.
Ο Γιάννης Πανταγιάς μεγάλωσε και τελείωσε τα σχολικά του χρόνια στις Μοίρες Ηρακλείου. Κατοικεί και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Παρακολούθησε το τριετές Εργαστήρι υποκριτικής τέχνης του Αντώνη Διαμαντή και πλήθος σεμιναρίων σχετικά με την τέχνη του Θεάτρου.
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών, το Απλό Θέατρο Ηρακλείου, την Θεατρική ομάδα των Αλατσατιανών, την πολιτισμική κίνηση Τριήρης, την Θεατρική ομάδα του δήμου Γαζίου, το θέατρο Μορφές, το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας και τον Όμιλο βρακοφόρων Κρήτης.
Άρχισε την ενασχόλησή του ως ηθοποιός στο θέατρο το 1999. Έκτοτε έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, όπως “Οι γαμπροί της Ευτυχίας”, “Αρκομανείς”, “Η δολοφονία του Ζαν Πολ Μαρά”, “Η βεγγέρα”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Μποστ, “Βάκχες” του Ευριπίδη, “Μυθομανείς”, “Γιορτινή μέρα”, “Δέκα με φόνο”, “Ο πύργος του Φρανκεσταϊν”.
Στην παράσταση “Συζήτηση περί ματαιότητος” απέσπασε το βραβείο ανδρικού ρόλου στους Παγκρήτιους θεατρικούς αγώνες.
Συμμετείχε στην παιδική σκηνή του θεάτρου Μορφές στα έργα “Ο Καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι”, “Περσέας και Ανδρομέδα”, “Ο μικρός πρίγκιπας” και “Αν εσύ ήμουν εγώ”.
Σκηνοθετικές “προσπάθειες”
Τον Ιούλιο 2013 σκηνοθέτησε την θεατρική παράσταση «Η Λυγερή» και τον Οκτώβριο 2014 «Το καμίνι του Αρκαδίου» το 2015 την «Ηλιογέννητη» Τον Ιούλιο 2015 την θεατρική παράσταση «Ω φως των οφθαλμών μου» και το 2017 “Εύα σημαίνει Ζωή” για λογαριασμό του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας. Το 2017 «Ο Ντελικανής» για τον Όμιλο βρακοφόρων Κρήτης.
Το 2010 πήρε μέρος στην τηλεοπτική σειρά “Το νησί”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Victoria Hislop.
Ταινίες μικρού μήκους
“Αδέσποτος καιρός” και “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”.
Συμμετέχει στην ταινία “Το τελευταίο σημείωμα” του Παντελή Βούλγαρη.
Το 2016 δημιούργησε την θεατρική ομάδα “σβούρα” θεάτρου τέχνη.
Με τη “σβούρα” παρουσιάζει παιδική σκηνή όπου σκηνοθετεί και παίζει στα παραμύθια “Οι μαργαρίτες του χιονιού” και “Ο γατο-πατέρας”.
Συγγραφικά έργα:
“Το αστέρι της Βηθλεέμ” παιδικό διήγημα, “Οι μαργαρίτες του χιονιού” παραμύθι, “Ω! φως των οφθαλμών μου” θεατρικό έργο και “Συζήτηση περί χυδαιότητας” θεατρικό μονόπρακτο.
Επίσης «Σαν να ‘ταν το ‘21» και «Δρόμοι της φωτιάς... Σμύρνη μου» τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.
Είναι μέλος του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών (ΣΕΗ).
Όταν μιλάς γι αυτόν τον καλλιτέχνη, όρια δεν έχει ο λόγος παρά μόνο αν κάτι διακόψει την ροή της σκέψης και της γραφής συνάμα! Σ’ αυτή την περίπτωση ήρθε η ώρα του ζωντανού λόγου και διαλόγου με τον σπουδαίο καλλιτέχνη.
Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και την γαλήνη στην ψυχή αρχίσαμε την κουβέντα μας:
Πόσο επίκαιρο είναι αυτό το έργο του Μολιέρου που θα ανεβάσετε σύντομα;
- Ωραία ερώτηση... (χαμόγελα). Ο Μολιέρος όπως όλοι ξέρουμε ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους κωμωδιογράφους από τον 16ο αιώνα που άρχισε να γράφει μέχρι και σήμερα. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην είναι επίκαιρος μια και στη εποχή του καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα και τα ‘βαλε και με την ίδια του την τάξη!
Σήμερα λοιπόν τα δικά μας κακώς κείμενα, που είναι πολλά και τα γνωρίζουμε όλοι, χρειάζονται τον δικό τους Μολιέρο ή αν δεν έχουμε τον δικό μας Μολιέρο, τον σύγχρονο Μολιέρο, ας στραφούμε στον παλιό Μολιέρο να δούμε τι έλεγε, πώς εκείνος αντιλαμβάνονταν τα πράγματα και να σκεφτούμε λίγο. Οι παραλληλισμοί είναι πάντα οι ίδιοι και διαχρονικοί.
Πίσω από τους χαρακτηριστικούς κωμικούς τύπους, ο Μολιέρος τι θέλει να πει στο κοινό του;
- Πολύ συχνά θεατρικοί συγγραφείς ανά τους αιώνες από τον Αριστοφάνη και τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ ή πολύ αργότερα τον Μολιέρο ή τον Σαίξπηρ ή και πολλούς σύγχρονους Έλληνες ή και ξένους που καταπιάνονται με την συγγραφή έργων, δημιουργούσαν χαρακτήρες κωμικούς ή κωμικοτραγικούς θα έλεγε κανείς τους οποίους τους χρησιμοποιούσαν σαν εργαλείο για να περάσουν μηνύματα μέσα από τη σάτιρα που αυτοί που σκιαγραφούσαν δεν μπορούσαν να τους γνωρίσουν, δεν μπορούσαν να τους μεταφράσουν. Το κωμικό στοιχείο και ο κωμικός χαρακτήρας γίνεται πιο εύκολα κατανοητός, πιο εύκολα κατανοήσιμος στο ευρύ κοινό. Οπότε ένα εργαλείο του Μολιέρου ήταν αυτό. Αυτό λοιπόν «το εργαλείο» έχει πάντα μια διαχρονική αξία το οποίο κάνει το κείμενο να είναι φρέσκο όπως τον 16ο αιώνα που γράφτηκε.
Οι ήρωες τελικά αποκαλύπτονται μέσα από την πεζή ανθρώπινή τους διάσταση;
- Στο «Κατά φαντασία ασθενής» εγώ και η ομάδα μου που έχουμε καταπιαστεί φέτος, οι χαρακτήρες του έργου που είναι οι κωμικοί όπως είπαμε πριν, περνάνε και κουβαλάνε τα μηνύματα του Μολιέρου. Πρώτα απ’ όλα έρχονται κόντρα με τον ίδιο τους τον εαυτό, με την καθημερινότητά τους, με το περιβάλλον τους, με την κοινωνία τους και με αυτό που θέλουν να δείξουν. Δεν γίνεται λοιπόν ένας χαρακτήρας να μην μπορεί να αποκαλυφτεί και στη διάσταση αυτή. Είναι άνθρωποι καθημερινοί μέσα στην πεζότητα της ημέρας τους οι οποίοι επιφορτίζονται να κουβαλήσουν το μήνυμα. Είναι μαγικό!
Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία για τις παραστάσεις;
- Θα ταξιδέψουμε λοιπόν σε όλη την Κρήτη, σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και όπου αλλού μας καλέσουν και το καλοκαίρι όπως πάντα θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, με τους Δήμους, με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για να κάνουμε μια μικρή ή μια μεγάλη περιοδεία και στην Περιφέρεια της Κρήτης. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου σε δημοτικό σχολείο της Μεσαράς.
Νέα σχολική χρονιά γεμάτη προσδοκίες και δημιουργία. Ευχή μας υγεία και δύναμη!
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο έργο μας όλα αυτά τα χρόνια!
Η θεατρική ομάδα ‘’σβούρα’’, για ακόμα μία χρονιά ετοιμάζεται να σας ταξιδέψει στον υπέροχο κόσμο των παραμυθιών και της φαντασίας!
Για τη νέα χειμερινή σεζόν 2023 - 24 η ομάδα ‘’σβούρα’’ θα παρουσιάσει στους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους μας ένα έργο ‘’Ο κατά φαντασίαν ασθενής’’ του σπουδαίου Γάλλου κωμωδιογράφου Μολιέρου.
Οι λόγοι προφανείς, ο κατά κόσμον Ζαν Μπατίστ Ποκλέν (Μολιέρος συγγραφέας - ηθοποιός - σκηνοθέτης) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών. Η πένα και κατ’ επέκταση τα έργα του γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην εποχή τους αλλά και σήμερα καθώς ο θεατρικός λόγος και η παρακαταθήκη του εξακολουθούν να παρουσιάζουν διαχρονικό ενδιαφέρον.
Μολιέρος για παιδιά λοιπόν…
Επιλέξαμε ένα από τα κλασικά έργα του ‘’Ο κατά φαντασίαν ασθενής’’ να ταξιδέψει παρέα με την ομάδα μας και τους μικρούς θεατές. Η δραματουργία και η προσέγγιση του έργου διαδραματίζεται με την συμμετοχή τον θεατών καθώς συμπράττουν, συνεργάζονται (συνωμοτούν) με τους ήρωες συμμετέχοντας στην εξέλιξη της ιστορίας…!
Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο του Μολιέρου;
- Με μεγάλη μου χαρά...
Λοιπόν, τι είναι Αλήθεια και τι Ψέμα;...
Τι είναι Φαντασία και τι Πραγματικότητα;...
Ο ήρωας της (ασθενής κατά φαντασίαν) πιστεύει ότι είναι βαριά άρρωστος και οργανώνει την ζωή του γύρω από αυτό.
Ο περίγυρος, το πρόσωπα της οικογένειάς του αλλά και άλλοι, καλούνται να συνυπάρξουν μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις με αυτή την εμμονική συμπεριφορά.
Ποιοι τον αγαπούν και τον προστατεύουν;
Ποιοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και θέλουν να ωφεληθούν;
Πως θα φανεί η αλήθεια;
Ένα είναι σίγουρο, το μεγαλύτερο ψέμα γίνεται αλήθεια όταν θέλουμε να το πιστέψουμε...
Και τώρα θα μας πείτε ποιοι θα είναι οι συντελεστές της παράστασης;
- Στην παράσταση παίζει ζωντανά βιολί ο Σιδερής Βαρδαρός.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι:
Αργκάν: Γιάννης Πανταγιάς
Μπελίνα: Ράνια Σμαργιαννάκη
Αγγελική: Μαρία Μανιδάκη
Κλεάνθης: Σιδερής Βαρδαρός
Ντιαφουάρος: Γιώργος Παπαδόπουλος
Συντελεστές συνεργάτες:
Κουστούμια: Στέλλα Χαιρέτη
Μουσική επιμέλεια: Σιδερής Βαρδαρός
Επιμέλεια σκηνικών ειδικές κατασκευές: Νίκος Καλαθάκης
Χορός - κίνηση διδασκαλεία: Ρενή Παπαδάκη Πλουμίδου
Μακέτες- αφίσα: MKS διαφημιστική Κατερίνα Μεταξαράκη
Θεατρική διασκευή κειμένου για παιδιά: Γιάννης Πανταγιάς
Σκηνοθεσία: Γιάννης Πανταγιάς
Θα είμαστε κοντά σας τον Νοέμβριο και για όλη την σχολική χρονιά.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Κόστος ανά παρουσία: 5 ευρώ
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977885733
email: [email protected] - [email protected]
facebook: Iann Pantagias - σβούρα Γιάννης Πανταγιάς
Η παράσταση διατίθεται για μικρούς και για μεγάλους και πολλές φορές μπορώ να πω πώς οι μεγάλοι λένε ότι περνάνε καλύτερα από τα μικρά, εμείς το πιστεύουμε.
Σας ευχαριστώ από ψυχής για την όμορφη κουβέντα μας αναφορικά με την παράσταση «Ο κατά φαντασία ασθενής» του Μολιέρου!
- Ευχαριστώ εγώ.
O σπουδαίος Άρθουρ Μίλερ, κάποτε είχε πει: “Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή“.
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ: “Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου εμφανίζεται είναι οι εφτά ηλικίες“.
Και ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω: πως «Η ποιότητα ενός θεατρικού έργου είναι η ποιότητα των ιδεών του».
____________
* Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός.